FUNGERER VITAMINTILSKUDD ?

Vi nordmenn kjøper årlig vitaminer og kosttilskudd for 6 milliarder kroner. Men har vi egentlig nok kunnskap om hva kroppen vår trenger av vitaminer, mineraler og proteiner ut over det vi får naturlig gjennom et normalt nordisk kosthold?

Kosttilskudd er en fellesbetegnelse på produkter som tilfører kroppen ulike næringsstoffer. Norske helsemyndigheter definerer kosttilskudd som næringsmidler som er beregnet til å supplere kostholdet – enten det dreier seg om konsentrerte vitaminer, mineraler eller andre stoffer med ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, alene eller i kombinasjon. Kosttilskudd omsettes i ferdigpakket og dosert form beregnet til å inntas i små oppmålte mengder.

Forebygg fremtidige plager

Ifølge en nylig gjennomført undersøkelse i regi av Norstat er forebygging av fremtidige plager relatert til hjerte og blodårer den største motivatoren for å ta kosttilskudd. Hele 50 prosent av de spurte oppgir dette. Nesten like mange, 49 prosent, oppgir at de tar kosttilskudd for å få mer energi i hverdagen, mens 42 prosent ønsker å forebygge leddplager og 41 prosent vil opprettholde og styrke benbygningen.

Kvinner er generelt mer opptatt av helse.

På spørsmål om i hvilken grad de spurte i undersøkelsen fra Norstat mener at det eller de kosttilskuddene de bruker fungerer i forhold til de forventningene de hadde til produktet da de begynte, er det jevnt over en høy andel som oppgir at de ikke vet om kosttilskuddet de tar fungerer.

Tran og Omega-3 er de mest solgte kosttilskuddene her i landet, med D-vitamin og Multivitamin på de neste plassene.

Stor forskjell mellom kjønnene

Undersøkelsen viser også at kvinner er generelt mer opptatt av helse, ernæring, kosthold og trening enn menn. Og mens menn i stor grad holder seg til nettaviser og nettsteder når de søker informasjon om disse temaene, snakker kvinner mer med andre, søker informasjon fra myndigheter og ser TV-programmer.

Mange velger også kosttilskudd etter anbefaling av familie, venner og bekjente.

Spiser du sunt og variert trenger du bare K2

Ordet vitamin kommer fra det latinske ordet “vita” som betyr liv. Vitaminer er livsnødvendige for menneskekroppen. Med noen få unntak, som for eksempel D-vitaminer som dannes i huden når den utsettes for ultrafiolette stråler fra sola, produserer ikke kroppen vitaminer selv. Det er derfor viktig å sørge for å få vitaminer gjennom kostholdet.

Har du et variert og sunt kosthold som inneholder både fisk, kjøtt, egg, frukt, bær og grønnsaker får du i deg tilstrekkelige mengder med vitaminene A, B, C, D og E, men ikke vitamin K2.

Det er få matvarer som inneholder mye vitamin K2

K2-vitamin dannes av bakterier i tarmkanalen hos mennesker, men i små mengder og bør derfor tilføres via maten eller som tilskudd. Vitamin K2 dannes i tillegg ved gjæring av grønnsaker og andre matvarer.  Det er spesielt mye av vitaminet i den japanske retten natto, som består av fermenterte soyabønner.  I Norge finner vi mye av dette essensielle vitaminet i gammelost, rakfisk og surkål.

Hvis du ikke spiser fermentert mat regelmessig bør dette essensielle vitaminet inngå som vitamintilskudd i ditt daglige kosthold.

*Det nye kosttilskuddet K2 Vitamin Trippel funksjon, inneholder dagsbehovet for vitamin K2 i tillegg til vitamin D 3 og vitamin B1 som alle bidrar til benhelsen, hjertehelsen og immunsystemet.

  • Vitamin K2 bidrar til å opprettholde normal benbygning.
  • Vitamin K2 med vitamin D3 bidrar til å støtte normal muskelfunksjon
  • Vitamin K2 med vitamin D3 støtter immunsystemets normale funksjon
Les de siste nyhetene -